Ett förslag till planka.nu och andra organisationer för framtidens infrastruktur

isak  

Jag argumenterar väldigt ofta för utbyggd kollektivtrafik och att man slutar lägga pengar på 1900-talets färdmedel. Det vet de flesta som diskuterar politik med mig utanför partiarbetet. Det är också därför jag tycker om planka.nu och liknande organisationer. Det är enbart därför jag är förkrossad över att högerblocket verkar vinna i Stockholm. Jag tycker att det är avskyvärd att Sveriges största stad och Sveriges enda stad med tunnelbana lägger 40 miljarder på bilismsatsningar.
Men jag har ett förslag till planka.nu, miljöpartiet och andra organisationer som driver framtidens trafikpolitik. När jag talar med öppensinnade människor om en bilfri värld accepterar de att man i nio av tio fall kan lägga ifrån sig bilen, men att man fortfarande kan behöva den i fall X och fall Y. Det kan handla om familjer som storhandlar, om att ta sig akut till sjukhuset, om att bo på landet och ha långt till arbete samtidigt som det inte finns några vettiga förbindelser, om att man inte skulle kunna bygga ut kollektivtrafiken tillräckligt snabbt om alla skulle lägga ifrån sig bilen samtidigt.
Man skulle kunna tala om hemkörd mat istället för snabbköp, om kostnader för att göra kollektivtrafiksförbindelser till en medborgerlig rättighet, om bilar som bostadsrättsföreningar eller hyresrättsföreningar äger (jämför, gemensam tvättstuga).
Jag hade tyckt att det vore skitkul om man ordnade någon större workshop/konferens/whatever i en eller flera dagar som handlade om framtidens trafikpolitik och hur man löste alla de där andra problemen. När man ändå är inne på det kanske man också kan diskutera hur framtidens trafikpolitik skulle se ut. Vill vi ha städer med fyllda av bostäder och T-banestationer eller städer fyllda av fyrfiliga vägar och parkeringsplatser? Nu när är över kommer jag att ha lite tid till andra engagemang brevid piratpartiet och är gärna med och anordnar.