Om jobbmailen och vikten av att trampa sand istället för att kommunicera

isak  

Jag åker mycket tåg. Det leder till att jag läser tidningen Kupé rätt ofta. En rätt bra tidning, om än något mainstream. Det senaste numret var otroligt intressant. Temat för många artiklar var trygghetsnarkomani och trygghets min psykiaterfavorit David Eberhard medverkade, och många andra vettiga människor. Man hade ett inslag om Trädgården och ett jätteintressant vittnesmål från svenska prostituerade i Japan.
Men artikeln som verkligen fastnade var ”Missa inte sommaren – KOPPLA NER NU!”. Den inleddes med den alarmerande ingressen:

”Har telefonen TAGIT ÖVER ditt liv? Kollar du jobbmejl (sic) på semestern? Lekar (sic) du med apparna i tid och otid? Experterna är överrens: beteendet kan FÖRSTÖRA DIN SEMESTER!”

Naturalismen strikes back! Du kan inte njuta och stressa ner när du är uppkopplad. Då är det nämligen omöjligt att njuta av ”omgivningen”, det vill säga det geografiska område som råkar omgiva din kropp. Att all världens natur bara är ett par knapptryck bort på google och flickr slår inte experterna. Det stora internationalistiska kulturbibliotek som finns på thepiratebay.org är också något som ska anses sämre än att ”njuta av sina omgivningar” på semestern. Träffa människor? Du får ju bara träffa de som är i närheten, inte de amerikaner, asiater och centraleuropeer jag brukar träffa på internet.

Nej, det är nog inte en autentisk upplevelse. Det är ju ändå på internet. Och troligen på jobbmailen också. Smart guilt by association av naturalisterna att koppla ihop ‘internet’ med ‘jobbmailen’.
I början av artikeln skriver Kupé:

”Smarta telefoner har gjort att vi blivit nätberoende på heltid. Vi kollar mailen på toaletten. Vi gungar barn och uppdaterar Facebook. Vi sitter på restaurangen och läser bloggar i väntan på maten.

I vår besatta jakt på effektivisering och snabba svar till vänner och kollegor riskerar vi att missa vad soim pågår här och nu. Och under semestern när vi ska vila och vara närvarande är detta extra viktigt
– Den här ständiga kommunikationen leder till sämre koll på det fysiska nuet. Vi riskerar att missa massor med möjligheter och upplevelser runt om oss när vi kommunicerar med människor någon annanstans, säåger Daniel Salzer, trendstrateg (sic) på Trendethnography.”

Naturalismen är så kreativ. Nu ska du prioritera känslan av att gå på toa, vänta på maten i trekvart och trampa sand framför allt det internet har att erbjuda. Nej, jag läser hellre Sartre när jag är på toa än att bara sitta av tiden, stirra in i väggen och ha ont i magen. Naturalisterna kanske tycker annorlunda.
Till sist är det en putslustig sidokommentar om människor som avbryter sex för att kolla mobilen. Hur många människor som har nätsex råkar ut för sådant? När vi ändå är inne på ämnet, hur vanligt är våldtäkt, könssjukdomar och oönskade graviditeter vid nätsex? Men det är ju klart, hellre lite syfilis när man har sex, så att man får den där autentiska känslan av att vara utanför internet. Hellre vänta på maten än vara uppkopplad när man är bortrest.