Varför vi behöver tillgång till internet

isak  

I förra posten skrev jag lite om hur man gjorde för att komma åt blockerade sidor. Jag skrev också att Uppsala Kommun blockerar internetsidor för krypteringsmjukvara som Tor och FoxyProxy.  Jag skrev dock aldrig om varför det är viktigt att det finns ett relativt ickefiltrerat nät som är tillgängligt för medborgarna.
1. För det första är det inte en fråga om att hindra brott, det är en fråga om att ge människor olika möjligheter. En person som kan det minsta om teknik kan enkelt lära sig att tunnla sin trafik genom filtret, som jag försökte visa i förra posten. Man har alltså inte förhindrat brott, man har bara förhindrat ett fåtal människors möjligheter att använda nätet. Människor som inte har så stor nätvana fråntas sina möjligheter att lära sig sådant som P2P-teknik, tunnling och kryptering, trots att det är vitala och ofta lagliga delar av internet. Vi vill inte att möjligheten att använda internet blir en kunskapsfråga, och vi vill särskilt inte att kommunen, skolorna och biblioteken gör det omöjligt för okunniga att lära sig använda internet. Då förbereder vi bara större kunskapsklyftor mellan folkgrupper.
2. I Sverige finns det absolut ingen anledning att vara paranoid med vilken information man lämnar ifrån sig. Men världen är större än så. Förutom att svensk trafik övervakas av både staten (via FRA, som sedan friskt byter information med andra stater) och snart via datalagringen. Dessutom går nästan all svensk trafik genom utlandet. Invandrare som sysslar med politisk aktivism i Sverige – eller svenskar som planerar att åka till totalitära stater – behöver lära sig hur man krypterar. Bibliotek och skolor bör snarare bistå i hjälp och kurser i kryptering och tunnling än att blockera det. Jag gör det gärna. Ge mig en timme på stadsbiblioteket eller en skola, så ger jag en basal och lättförstådd lektion i hur tekniken fungerar.

3. Filter är aldrig perfekta. När jag ringde Uppsala Kommun hade de ingen aning överhuvudtaget om vad de kblockerade eller varför de blockerade det. Uppenbarligen blockerade de viktig krypterings- och tunnlingsteknik. I både Uppsala Kommun och Lunds Universitet blockerar de användandet av P2P-teknik, ett av de säkrare sätten att skicka stora filer mellan varandra utan att stater kan stänga av distributionen. På många platser har politiska sidor som kopimi.com eller politiska bloggar som johannasjodin.blogg.se blockerats utan att de gjort något olagligt (länk och länk). Vi behöver att man ska forskare, engagerad eller journalist kan komma åt och studera både dessa lagliga fenomen på internet, vissa fenomen på internet som är i gråzonen, och olagliga fenomen på internet. Ligger brottsbördan när man väl utfört handlingen kan man motivera sin användning i domstolen, om man sysslade med forskning eller journalistik.
Det är ett par av anledningarna till varför man bör hålla internet relativt ickefiltrerat. Det har ett stort samhällsvärde. Tills dess, tunnla er förbi filtrena!