Till alla journalister

isak  

William Petzäll avslöjade tidigare idag att SD:s partitopp (och därmed Politiskt Inkorrekt) haft tillgång till inloggningsuppgifterna till mängder av högt uppsatta journalisters mailkonton. Expo har dubbelkollat och bekräftat lösenordens riktighet.
Det är allvarligt, väldigt allvarligt. Jag vågar inte ens fundera på hur mycket makt och mediautrymme som Sveriges största rasistiska parti tillskansat sig på det här sättet. Kanske hade valet 2010 sett annorlunda ut om SD och PI inte hade de här uppgifterna. Mediaklimatet hade definitivt varit annorlunda. Det handlar ju inte bara om förhandsinformation, de har troligen tillgång till mängder av utpressningsmaterial i form av källor. Alla som tipsmailat journalisterna okrypterat har ju avslöjat sig själva för SD. Alla som tipsat journalisterna om nyheter rörande SD, rasism, antirasism och liknande är med stor säkerhet åsiktsregistrerade hos SD.
Samtidigt är det här bara ett symptom. Grundproblemet är att journalister – liksom alla andra människor – oftast inte har någon aning hur eller varför man krypterar sin information. Journalister, låt oss lära er! Internet är snälla, och internet är givmilda. Vi hjälper er gärna med er kommunikation. Det är inte svårt att se till att ens inloggningsuppgifter behålls skyddade. Det är inte svårt att regelbundet byta mellan säkra lösenord. Det är inte svårt att kryptera ens mail, så att ens information och ens källor är hemliga för andra.
Som en liten introduktion kan ni läsa Ung Pirats sammanställning om säker kommunikation för journalister. Den finns här. Kontakta vår kampanjansvarige här, så kan hon se till att ni får ett gäng tryckta guider i ämnet. Kontakta mig så kan jag se till att ni får kontakt med kunniga människor som kan hjälpa er med kryptering. Om du vill skicka krypterad mail till mig finns mina GPG-nycklar här. Jag mailas på isak punkt gerson snabel-a ungpirat punkt se och rings på 0731585745.
Det här riktar sig inte bara till journalister. Jag kan tänka mig många som skulle ha nytta av krypterad kommunikation: aktivistnärverk, politiska organisationer, partier, fackförbund.