Gustav Nipe, det självklara valet till förbundsordförande

isak  

När jag fick veta att Gustav Nipe ställde upp till förbundsordförande förstod jag direkt att han var det självklara valet. Vad vi behöver nästa år är att på allvar bygga upp en aktiv medlemskår. Vad vi behöver är att inspirera människor för att kunna aktivera människor. Jag tror att Gustav Nipe kan göra båda. Gustav Nipe är en person som driver projekt, och väldigt ofta inspirerande sådana. Han är verkställande direktör för en politisk internetleverantör, PirateISP, han var med och startade och var en stor del av verksamheten i nätverket Piratfabriken vars största verksamhet har varit att bygga 3D-skrivare, RepRaps. Han pendlade mellan serious business och lulz på Almedalen (även om kräldjursontologidiskussionen tyvärr inte lett vidare – än). Han har hängt sjukt mycket på Forskningsavdelningen i Malmö som sysslar med alla möjliga sjuka saker relaterat till teknik och nätaktivism, t.ex. organiserar de Hacknight då och då. I valkampanjen var han intensivt inblandad. Inte minst jobbade Gustav Nipe mycket med valstugan. Jag tror de flesta i Piratpartiet, och nästan alla i Syd kan voucha för vilket driv och vilken kreativitet Gustav Nipe har.

Gustav Nipe är också en filosof (som människa, inte som akademisk disciplin) och en visionär (återigen som människa, inte som konsultdisciplinen). Att läsa om hans deltagande i diskussionen om Kapital/Identität/Macht eller hans ekonomiskafilosofiska analyser av informationpolitiska diskussioner och diskussionen om ontopolitik ger bara en försmak av idéerna som driver Gustav Nipes politiska sinne. Han är en person som bär på stora men genomförbara visioner. Jag tänkte ta upp tre av visionerna Gustav Nipe driver i förbundet, Sverige och världen.

Gustav Nipe driver övergången från Apple- och Microsoftdominans till öppen mjukvara. Han tror på kunskaps- och kodfriheten och är beredd att kämpa för den. Liksom för mig handlar det om att bygga ett bättre samhälle för framtiden. Ett samhälle där vi maximerar den teknologiska utvecklingen. Det är inget Apple eller Microsoft kommer att göra. Gustav Nipe har stora visioner om RepRaps som grundar sig på en ny ekonomi där kunskap är ett medel för lycka, och inte bara en vara av värde. En ekonomi där ingen kan tjäna pengar på att hindra andra från att bli smartare. Det är vad fri kunskap betyder i praktiken. Och det är antitesen till immaterialrätt.
Och det som behövs nästa år är – som sagt – att göra Ung Pirat till förbundet för engagerade medlemmar som älskar det de gör. Att göra aktiviteter med Gustav Nipe är genuint rolig aktivism. Ibland för att det är så urspårat, ibland för att det är så stort. Därför ser jag det som självklart att Gustav Nipe är vad förbundet behöver. En person som kan inspirera medlemmar och engagera medlemmar. En person som kan göra förbundet roligare än Sverok, mer vildvuxet än Svenska Scoutförbundet och mer politiskt än Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU). Samtidigt. Vi behöver en aktiv och glad medlemskår, för förbundet kommer aldrig att bli mer än dess aktiva.
Citat från Gustav Nipe, den självklara kandidaten:
Låt oss dock undvika att gröta ner sig i en diskussion om vad politik är. Om vi dock accepterar att bedriva politik är mer än att skriva insändare till tidningarna, så blir möjligheterna för att hitta på roliga saker mycket större.
Jag blir alltid väldigt inspirerad vid denna typ av event. Det börjar klia i fingrarna direkt. Allt byggande och skapande. Hatten av till Kopimi som har dragit hårt i trådarna för att detta event ska bli av. Processen från att prata om en idé till att driva igenom den är livet. Verkligt skapande.
I en politisk organisation bör det vara att få utlopp för sina politiska värderingar och att känna att man åstadkommer något. Organisation byggs upp av människor och människor tycker att det är skoj att vara del i en organisation för att man gör aktivitet. Jag vill arbeta för att det politiska aktiviteten ska vara i fokus för Ung Pirat.