Diaspora

isak  

Kommer ni ihåg hur jag i vintras lämnade facebook? Huvudskälen var följande: Facebook som infrastruktur är centraliserat, företagsstyrt. Facebook tvingar oss att jobba gratis genom att sälja annonser baserat på våra livsstilsmönster. Facebook har med Facebook Connect och andra tjänster börjat facebookifiera internet.
Utan att gå in närmare på argumenten som jag presenterade i inlägget, och utan att utveckla det genom att tillföra en av de många andra argument mot facebook som finns tänkte jag rekommendera ett alternativ till facebook.
Diaspora är ett decentraliserat socialt nätverk som liknar facebook till sin uppbyggnad, men är (i princip) ostyrt av marknadskrafter. Eftersom det inte finns några annonser är inte poängen med tjänsten att tjäna pengar, utan att ge användare en bra tjänst. Aint that something?
Systemet är öppet och det är fritt för vem som helst att starta en server. Oavsett vilken server du startar din tjänst kan du kommunicera med alla som använder Diaspora. Du kan lätt koppla det till både Twitter och Facebook. Det är socialt!
Diaspora verkar – kort sagt – som en jättetrevlig tjänst. Den är fortfarande i full gång med sin utveckling, men fungerar jättebra. Jag har skaffat ett konto på en av de större servrarna, diasp.org. Gör det du också, och lägg till mig som vän!