Vad du kan göra

isak  

Ni kanske har sett Djurrättsalliansens bevakning av den skandalösa grisbehandlingen i Sverige. Ni kanske har läst hjälten Malin Gustafssons redogörelse på SVT Debatt. Ni kanske har läst debattartikeln i Svenska Dagbladet imorse. Nu undrar ni: Vad gör jag nu? Jag har ett par tips:
Det allra bästa första steget är att anamma en vegansk livsstil. Ingen säger att det behöver gå över en dag, men ha gärna det som långsiktigt mål. Jag blev vegetarian över ett par månaders övergångsperiod, och det tog ytterligare 18 månader innan jag blev vegan. Det finns mängder av guider på internet. Jag själv rekommenderar Veganias svenska guide som täcker många aspekter. The Vegan Society har också en matnyttig guide på engelska. Dessutom finns ju hela internet som gärna hjälper dig. Var inte rädd för att ställa frågor på forumet vegan.nu.
Det finns bra böcker att läsa. Jag själv började med att läsa Peter Singer. Han skriver lysande, på en hög nivå men samtidigt väldigt lättläst. Djurrättsklassikern Animal Liberation är engagerande, informativ och vältäckande. Han har också skrivit den mer journalistiska boken Eating med Jim Mason. Pelle Strindlund utkom nyligen med boken Jordens Herrar. På internet går det att hitta mängder av bra böcker och filmer. Det finns även bra fiktionärt.
Organisera dig i en organisation som verkar för en värld utan djurförtryck. Själv är jag mest aktiv i Djurrättsalliansen som inte har en medlemslista, utan öppna möten och öppen verksamhet. Kom i kontakt med Djurrättsalliansen nära dig här. Djurrättsalliansen är organisationen som ligger bakom både kampanjen Ett liv som gris och kampanjen Sveket mot minkarna. De arbetar mycket med information. Både genom noggrannt dokumenterande om hur djur behandlas, genom demonstrationer och flygbladsutdelning mot förtryckande organisationer som bondgårdar, pälsfabriker och affärer som säljer päls.
Jag har inte lika bra koll på Djurens Rätt, då jag aldrig varit aktiv där, men jag har träffat många människor i Djurens Rätt som gör ett fantastiskt och engagerat arbete, och jag vet att varenda krona jag betalar till dem blir väl spenderade. Jag vet också att varje gång jag letar information om veganism är det antingen på vegan.nu eller hos Djurens Rätt jag hittar information. Här kan du bli medlem och här kan du bli aktiv.
Djurens Befrielsefront är en organisation som sysslar med fritagning av djur som exploateras och dödas på framför allt djurfabriker, i laboratorium och inom avel. De arbetar även med att genom ekonomisk skadegörelse försöka göra djurexploatering olönsamt. De är en del av den större rörelsen Animal Liberation Front. Genom att gå med i Djurens Befrielsefronts stödgrupp kan du stödja Djurens Befrielsefront ekonomiskt, och samtidigt få en läsvärd tidning om djurrätt och djurfritagningar i Sverige och världen.