Kan vi prata om skivbolagen nu?

isak  


Fredrik Edin skriver att pirater är de bästa anti-piraterna. Hen syftar alltså på att (det stämmer ju inte, vid en närmare blick. Glöm det!) de som bryter mot upphovsrätten när de laddar ner också är de som lägger mest pengar på over-the-counter-kultur. Formuleringen kan vid första anblick tyckas vara en putslustighet. Man blir väl inte en anti-pirat för att man köper skivor eller böcker?
Fredrik Edin skriver:

“Jag har länge misstänkt att pirater är de bästa kulturkunderna. När jag en gång i tiden var med och startade Piratbyrån slogs jag av hur många i det löst sammansatta nätverket som var storkonsumenter också av helt legal kultur. Vissa av oss livnärde oss till och med på att sälja vår upphovsrätt. /../
Jag lägger fortfarande en ansenlig del av mina inkomster på kulturprodukter. Vilket inte innebär att jag är beredd att betala för vilken skit som helst. Precis som många andra fildelare är jag också en mycket god konsument. Fildelningen gör att jag köper mer kultur. Inte mindre. Så ser det också ut för de flesta jag känner. Fildelning är bra, även för de som bekämpar den hårdast. Givetvis med undantag för en massa meningslösa lobbygrupper och prostituerade advokater.”

Vi som propagerar som mest mot upphovsrätten är ofta de som gör och köper mest kultur. Vi donerar pengar till småförfattare, vi flattrar som idioter, vi skriver mängder av kod, gör bitpop, gräver journalistiskt hemma på sängkanten och lägger upp högkvalitativa youtubefilmer.
Ändå är vi alla överens om att det är något helt sinnes med upphovsrätten, mellanhänderna och den absurda situation som uppstått. Vi avskyr ju det här med att vår konst – en av det samtida samhällets grundbultar – reduceras till en plastbit med en prislapp, och att det inte ens är vi själva som får pengarna.

Ändå går vi i deras fälla hela tiden. I vår kamp för att visa att internet inte kommer att döda kulturen går vi och köper våra skivor, vi går till SF och ser blockbusters, vi köper pocketböcker på ICA. Vi beter oss precis som de vill. Men det finns ett alternativ. Vi kan sluta skyffla pengar till dem i dåliga försök att legitimera våra handlingsmönster.
De kommersiella aktörerna mellan producenter och konsumenter är våra största fiender och ett stort hot mot den fria konsten. Det är vi medvetna om. Men vi är absolut inte deras största fiender. Snarare tvärtom enligt studier. Kanske är det dags att vi blir den fientliga kraften. Sluta handla med den industrin, och dela torrents istället.