Kritik mot piratpartiets reklamfilm

isak  

En reklamfilm bestående av intervjuer med pirater har satts ihop. Emil

Paulsrud har skrivit en väldigt träffsäker kritik mot den. Han verkar ha tänkt samma saker som jag tänkte när jag såg den:

“Valfilmen börjar med ett resonemang kring om inte Piratpartiet startades för att man ville ha gratis musik på internet. Gång på gång kommer resomenangen fram till att som partiledaren Rick Falkvinge menar att Piratpartiet sa redan då: “Det är större än så”.
Christian Engström fyller på med att
“Det enda man behöver för fildelning, det är en bra, fet uppkoppling så funkar fildelningen perfekt. Ingen skulle starta ett parti för det. Utan det som det handlar om är att värna rätten till ett privatliv och andra fundamentala rättigheter som är hotade nu.”
När jag hör detta undrar jag genast om vi har varit med i samma parti under hela den här tiden?”

Jag undrar samma sak. Har vi varit medlemmar i samma parti? I det parti jag vill vara medlem är integritetsfrågan en anledning bland många att montera ned det imaginära system där upphovsrätten och patentlagstiftningen ingår. Inte tvärtom.
Jag håller visserligen med Rick om att det handlar om något större än gratis musik. Det handlar om ett nytt synsätt på kopiering. Det handlar om att inse att kopiering är något gott i sig själv för alla parter. Men integritet som kärna? Det är väldigt mycket av en sidfråga för mig. Integritetsfrågan är i längden en

ideologisk återvändsgränd. Napster startades inte för att värna om integriteten. The Pirate Bay startades inte som en protest mot FRA. Emil stället två högst berättigade frågor:

“Det talas väldigt lite om de positiva effekterna av att reformera upphovsrätten för att inte bestraffa kreativitet. Spelar det egentligen någon roll att det enda sättet att hitta fildelare är att sopa hela internet efter misstänkt fildelning?
Är inte Piratpartiet för fri fildelning oavsett vilka vidriga metoder som används för att sätta dit fildelare, snarare än på grund av?”

Som tur är finns det mycket som talar för att Piratpartiet hittar tillbaka snart. Jag tror att vi kommer att komma på helt rätt väg i projektet 2022. Och jag tror att Kunskap Kommunikation Kontroll kommer att bidra till att ge oss vårt parti tillbaka. Jag kommer själv att kommentera den när min pappersbok väl kommer. Men boken går att ladda ner här.