Öppet brev till Leif Pagrotsky och Lena Adelsohn Liljeroth

isak  

Hur ska de konstnärer jag älskar få betalt?

Jag skriver till er för att jag gissar att någon av er kommer att vara kulturminister efter valet, och jag är uppriktigt oroad över utvecklingen jag ser. Den kulturpolitik som förs idag är aktiva angrepp mot de konstnärer jag älskar. Varje låt som spelas mycket på radio eller internet blir förr eller senare remixad. Det kan handla om att man använder delar ur låten och blandar med andra låtar för att skapa en helt ny låt. Det kan handla om att man lägger delar av låten över olika filmsekvenser. Det viktiga är att helt nya konstverk uppstår. Det är ofta genialiska konstverk som jag verkligen älskar.
Tyvärr finns det stora problem. Dessa artister tvingas gömma sig, för att deras konst har stigmatiserats med lagar. De blir stämda för upphovsrättsintrång och deras musik censureras ofta av större sidor. Jag kan förstå er vilja att behålla konceptet kring upphovsrätten, men hur ska ni göra för att skydda dessa konstnärer som idag jagas av lagar Sverige inte bara antagit utan förstärkt flera gånger de senaste åren?
Innan ni avfärdar remixkulturen tycker jag att ni ska lyssna på lite remixkultur så att ni kan motivera varför kreativiteten hos remixkonstnärerna är mindre värd än hos de traditionella konstnärerna. Tänk på att illegaliseringen och stigmatiseringen som dagens upphovsrätt innebär för dessa konstnärer gör att de inte har några chanser överhuvudtaget att kunna leva på sin konst.
Ett utdrag ur Girl Talks verk finns här http://www.myspace.com/girltalk
Information om Grey Album finns här http://en.wikipedia.org/wiki/The_Grey_Album och eventuell nedladdning här http://thepiratebay.org/torrent/3527978/DJ_Dangermouse_-_The_Grey_Album_(Jay-Z___The_Black_Album___v