EHEC och grönsakerna

isak  

Blev nyss informerad om att EHEC är en sjukdom som skapas – som många sjukdomar i västvärlden – av vår katastrofala djurhållning. Själva konceptet att trycka in så många djur som möjligt så trångt som möjligt och hålla dem där hela sina liv är dömd att misslyckas. Ändå gör vi det i en helt absurd skala. Varför? För att vissa vill kunna äta köttbullar istället för sojafärs.
Det är ett så själviskt beteende att jag inte vet var jag ska börja. Det handlar inte bara om djuren längre. Det slutade att bara handla om djuren för många decennier sedan. Ni tar död på oss människor också. EHEC är knappast den första epidemi som produceras av vår djurhållning. Köttätandet är också ansvarigt för galna kosjukan, svininfluensan och fågelinfluensan – för att nämna några epidemier.
Vad förväntar ni er när er mat tas fram genom att trycka in så många individer som möjligt på så liten yta som möjligt, med så billig och ensidig mat som möjligt och helt utan system för hygien och sällan särskilt mycket till ventilation? De, precis som vi, är djur. De är komplexa organiska varelser med känsliga andningssystem, matsmältningssystem och sinnesintryckssystem.
Nu slår er I-landsepidemi över på oss veganer också, på riktigt. Nu kommer jag behöva oroa mig för grönsakerna jag köper för att ert kött kan ha smittat det. Nästa gång ni handlar, tänk på att ni kan rädda liv. Byt ut korven mot sojakorv. Byt ut köttbullarna mot falafel. Byt ut köttfärsen mot sojafärs. Att äta veganskt är både lätt och gott, och det är bättre för alla.