Efter "Ses offline?"

isak  

Igår var jag på seminariet “Ses offline?” anordnat av Ungdomsstyrelsen om unga, sex och internet. Talade gjorde Johnny Lindqvist och Josefin Grände.  Ett riktigt bra seminarium som jag vill tacka fantastiska ungdomsstyrelsen för.
På seminariet använde Johnny Lindqvist ett Douglas Adams-citat väldigt ofta: “Det som finns när man föds är naturligt för en”.  Det talades om hur ungdomar ständigt är uppkopplade och vad det innebär. Om teknikskiften och generationsfrågor och information ur olika perspektiv. Jag har själv föreläst om det här med Sandra Grosse och ensam. Den bild jag föreläst om har grundat sig i mina vanor och vanor hos de nära mig, samt djupgående analyser av forskare på området (Dunkels, De Kaminski [FYLL PÅ]). Men som digitalt infödd och internetvetare i ett hade det varit snålt av mig att inte bidra med mer djupgående personliga reflektioner. Utop som jag är kommer mina reflektioner även att blandas med subtila visioner och tolkningar.
Digitalisering, internationalisering och nomadisering – Orsak, funktion och konsekvens av den hypersociala människan
Internet minska avstånd. Förr i tiden hade vi rum. Dessa rum ockuperades ofta av kulturellt utvalda grupper av människor. Dessa människor kunde vara fmailj, skollklass, besättning eller medarbetare. Man umgicks i regel med människor som var geografiskt utvalda. I början var man begränsad till  byarna i närheten (varpå landskapslagarna växte fram). Med urbaniseringen och tekniska framsteg inom transport blev människan ett nationalistiskt djur, som kände samhörighet med landet istället för byn. Man flyttade kors och tvärs över sina länder. Man läste nationella nyheter med intresse. Kanske hade man familj i andra sidan av landet.
Vad händer då under digitaliseringen? En konsekvens är maktdelningen. Kunskap är makt, både spridande och samlande. Rick Falkvinge har skrivit om att en “femåring i Uganda som precis fått sin första dator [har] precis lika mycket tyngd som du och jag i de rika I-länderna.”. En annan konsekvens är de sociala nätens expansion. Jag har själv vänner i flera länder i Europa. När jag reser i Sverige (Vilket jag gör en del) är jag rätt säker på att kunna sova någonstans oavsett vart jag åker. I de fall där jag inte är säker går det ofta att fråga via facebook eller twitter. I takt med att det här händer digitaliseras mer och mer av vår egendom. Kontaktsparande och bankbesök är mer eller mindre historia. Media som innan trycktes på behandlad olja och döda träd streamas oftare och oftare från internet (Vilket minskar behovet av hårddiskar). De flesta datorer blir mindre och mindre. Snart kan man bära med sig det mesta man behöver i en mindre väska.
Digitalisering, vidarelänkning och multitasking – Hur den digitala människan klarar sig i det gamla arbetsklimatet
Något annat Johnny Lindqvist talade om var “frazzing”. Som exempel på frazzing tog han en anekdot om en ungdom som satt vid datorn och chattade med fyra personer. Tre av dem gjorde han en läxa med. Till läxan hade han i bakgrunden wikipedia och google. Den fjärde har hans flickvän som även fanns i headsetet i ena örat och webbkameran. I andra örat var han beredd med hemtelefonen ifall någon skulle ringa. Han var även inne på ett par sociala medier och hade en webbradio i bakgrunden, där han höjde volymen varje gång han såg att det var en bra låt. Han tittade också på TV med ljudet av, det var ändå textat.
Johnny tog också upp hur bra unga var på att sprida vidare information. Läser mycket, rekommenderar mycket, länkar mycket, tycker mycket. Vi har många som lsäer vad vi skriver genom de sociala medierna och många som vi läser genom de sociala medierna. Vad får det för konsekvenser i arbetslivet? Den uppenbara konsekvensen är att vi kommer att bli ett alltmer kunskapstörstande folk. Men en annan konsekvens är att drömmen om Det Stora Arbetet försvinner. Unga törstar inte alltid efter en karriär längre, utan flera. Den passivitet media rapporterat om bland unga som inte kan välja framtid handlar inte om att de inte har några drömmar, utan ofta att de har för många drömmar. Jag själv är engagerad politiskt och läser filosofi. Båda två sakerna hade jag väldigt gärna velat arbeta med. Jag har även ett brinnande intresse för sociologin bakom internet (Vilket är anledningen till att jag var på seminariet, samt att jag läser kursen Nätkulturer). Alla tre ämnena vill jag arbeta med, och oavsett vad jag kommer att arbeta med i framtiden kommer jag troligen inte att släppa de andra två. Klassiska dayjobs riskerar att döda vissa av framtidens arbetare. Därför tror jag mer på flera deltidsjobb eller frilansarbeten.
Om ett par timmar åker jag till Bryssel för att delta i Pirate Party International-konferensen. Risken är att det blir bloggande därifrån.