Matnyttigt

isak  

Jag har efter att ha skrivit mitt slutarbete i ett par dagar och inte besökt mitt RSS-flöde tänkte jag delge er av det bästa så att ni får se lite vad jag läser för något. Jag kommer också att ladda upp mitt slutarbete här om någon dag.
Enligt Sydsvenskans ledarblogg ökar svenskarnas positivtitet mot invandring starkt. Det är jättebra av flera anledningar. För det första anser jag – efter att ha blivit övertygad av Peter Singer – att vi har en moralisk skyldighet att ta emot invandrare. Jag tror också att vi får en bättre konkurrens på arbetsmarknaden med ökad invandring.  Ett annat argument är att vi får en ökad tankediversitet. Men det starkaste argumentet är kanske att vi borde satsa mer på internationalisering.  Jag är själv uppväxt med ett internet som inte känner till landsgränser.
Genom Christopher Kullenberg hittade jag sidan copyrightfinnsinte.i2p (Har du en vanlig webbläsare kan du inte öppna .i2p-sidor. Vet du inte vad .i2p är kan du läsa det här) som ska fungera som en frihamn för data. Den data som läggs upp på sidan publiceras anonymt. Genom att lägga upp ett s.k. “verk” man skapat kan man göra verket till ett orphan work direkt. Därmed blir upphovsrätt omöjligt.
Appropå diskussionen om västerländsk hederskultur hittade jag det här inlägget på sexisnottheenemy.
Man bör läsa det här inlägget om positioneringsfanatismen hos Rasmus Fleischer om man inte tycker om fokuspartier. Samtidigt borde man också läsa hans något äldre om röstande och det kategoriska imperativet. En gammal goding där han bland annat skriver:

För det första har vi en variant på det kategoriska imperativet – man ska rösta som om alla andra skulle rösta likadant. Följaktligen ska tanken på hur ett parti skulle agera i egen majoritet vägleda ens röstande. Givetvis är det helt absurt, om man tror på att poängen med val var att skapa politisk pluralism. Men tendensen finns åtminstone där.”

Rasmus teasar också om den andra antologin i nätpolitik man bör läsa i sommar, Efter The Pirate Bay. Den andra är antologin där jag själv ska medverka, “Kunskap, Kommunikation, Kontroll”.
Lisa Magnusson skriver kort om arbetssituationen i vår tid. Jag tror själv att det som vi tenderar att se som “arbetsrätt” kommer att försvinna i takt med att folk slutar få fasta anställnignar. Jag ser en framtid där man oftast byter arbetsgivare ett par gånger i månaden. Jag tror att det är mer givande för alla parter.

“Politiskt inkorrekt bekännelse: Det kanske beror på att jag själv har haft så många dåliga jävla skitjobb, men när det avslöjades att McDonalds säger åt sina anställda att ta obetald rast om det inte finns något att göra, då tänkte jag bara: Ja?.
Jag förstår ju att det är fel av arbetsgivaren att göra så. Jag förstår att McDonalds är ondskan. Jag har bara väldigt svårt att bli upprörd över det.
Det där med schyssta jobbvillkor är något jag aldrig riktigt upplevt. Stark arbetsrätt känns för mig så… 70-tal.”

Henrik Alexandersson tar upp dubbelspelet i EU där man – trots att man bötfällt Microsoft för inlåsningseffekter – bara tillåter Mircosoft Windows, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Office och Mircosoft Outlook Express på datorerna. Jag undrar hur mycket pengar administrationen på EU fått för att ha monopolet på den nivån.
En del bra har skrivits om patent den senaste tiden också. Läs t.ex. Emmas patentguide eller Karl Sigfrids inlägg om patent och innovation.
Till sist har de lysande comixed ett inlägg man inte får missa.