Om patent och krig

isak  

Det sägs att patent uppmuntrar innovation. Det kan vara allt ifrån en ren lögn till en starkt modifierad sanning. Men fakta är det inte iallafall, för patent används väldigt ofta som krigföring mot innovation, snarare än en sporre. Vad man till och börja med måste tänka på är att patent och annan immaterialrätt i första hand är ett skydd mot konkurrens och inte en förvaltanderätt. Rätten till konkurrensfrihet förutsätter självklart alla andra människors skyldighet att inte konkurrera med en. En rättighet som har så otroligt många intrång på andras liv och äganderätt måste självklart diskuteras ur andra perspektiv. Jag tar ett exempel på en annan rättighet som innebär väldigt många skyldigheter för andra:

Skåningar anser sig ha rätten till ett eget land. Rätten till ett eget land är något många folk anser sig ha. Problemet är att för att skåningarna ska ha den här rätten blir svenskarna skyldiga att inte utöva närvaro och makt över Skåne. För att se logiken bakom kan man byta ut skåningar och svenskar mot t.ex. kurder och iraker eller indiander och amerikaner.

Kunskapsannektering

Inom patentområdet sker ofta annektering, företag som patenterar kunskap de inte är berättigade till, samt uppköpning av kunskap i syfte att stoppa utvecklingen på området. Jag kommer till det senare.
Ett perfekt och aktuellt exempel på annektering är när facebook patenterade tekniken bakom news feeds. News feeds är en teknik som de flesta sociala medium bygger på. Men inte bara det, även bloggaggregatorer som Google Reader använder dem. Och facebook var knappast först. Ändå verkar de ha fått patentet beviljat. Jag citerar artikeln om möjliga utfall:

“Facebook and its leadership are now credited as the inventors of the news feed, or more specifically several elements of the news feed. The big question that we have to ask is this: Could Facebook force other social media companies to stop using news feeds?

Here are a few potential scenarios we’ve come up with:

  1. Facebook sues companies such as MySpace, Twitter and Google to take down their news feed features. It succeeds, pushing Facebook way ahead in the game.
  2. Facebook sues companies in defense of its patent. It wins a few and strike out on a few.
  3. Facebook sues companies, but the courts don’t side with Facebook because their technologies are significantly different from Facebook’s news feed technology that it doesn’t infringe on the patent.
  4. Facebook controls the patent, but doesn’t exercise its right to defend its invention.”

Oavsett följderna tycker jag ändå att det är mest absurdt att det är lagligt att göra såhär. Och det är inte ovanligt heller. Det är tvärtom en vanlig konkurrensmetod som framför allt används mot småföretag som inte har råd med dyra patentjurister.

Kunskapsfortifiering

Ponera att tillverkarna av pilbågar och armborst kunnat förbjuda alla att tillverka krut, eller att skivbolagen hade kunnat förbjuda alla att tillverka nätteknik. Idag händer det. Oljebolagen köper upp patent på elbilslösningar som hade kunnat revolutionera marknaden, för att de vet att elbilsframsteg gör deras varor obsoleta. Apple patenterar jailbreakandet av deras telefoner. Bidrar patent till innovationen? Knappast! Patent används som ett vapen för att hålla tillbaka den teknologiska utvecklingen när det passar de rikaste företagen. Att patent sporrar innovation är lika kontradiktionärt som att vapen skapar fred.