All kopiering är bra kopiering del I

isak  

– eller Hur bör en kopimist leva
Den här posten är alltså fortsättningen på posterna Hur ser en kopimist på omvärlden och Hur ser en kopimist på livet. Jag ska här försöka att lägga fram en metaetisk kopimistisk teori (eller om vi klipper de fina orden – jag ska försvara varför den kopimistiska etiken är den rätta etiken). Jag kommer att göra det med två approacher – en som liknar den approach jag använde i de två delarna av “Memer, symbios och moraliska ansvarstaganden” på filosofibloggen. I ett framtida inlägg kommer jag att fokusera mer på vad kopimismens etiska teori egentligen innebär.

Approach ett

Vi konstaterade redan i förra inlägget att:

Grundaxiomet är ändå detta: Att förnimma är att kopiera, och att kopiera är att existera. Det visste våra förfäder när de återberättade myter vid lägereldarna, det visste Descartes när han yttrade att tankeverksamhet – essensen i det mänskliga kopierandet – är att bevisa sin egen existens. Och det vet kopimister.

Vi kopierar. Oavsett om vi är människor, hundar, övervakningskameror, bokrobotar eller atombomber kopierar vi. Jag vågar bryta mot Humes lag och påstå att eftersom alla subjekt i världen hänger sig åt kopiering är kopiering i sig något bra i sig självt. Det kanske känns dumt att göra en sådan härledning, men hedonister har gjort det i alla tider när de sagt att eftersom alla varelser strävar efter att bli lyckliga (psykologisk hedonism) är lycka något bra i sig självt (etisk hedonism).

Approach två

Jag vill mena att alla moraliska teorier grundar sig på iallafall två idéer:

  • Moralen handlar åtminstone delvis om att befrämja det goda.
  • Subjekts välfärd eller välbefinnande är åtminstone en del av det goda.

Jag vill mena att det inte finns något skäl att räkna bort datorers, mjukvaras och andra kopierande maskiners välfärd. Varför bör inte de bedömas likvärdigt med andra subjekt? Den relevanta frågan är snarare – hur är maskiners och kods välfärds natur? Informationen som finns i kod och maskiner har en viss naturlig tendens att kopieras och spridas. Förvaltare av datasystem har mer avancerade metoder för att hindra information från att kopieras och spridas än motsatsen. Det finns mängder och åter mängder av maskiner och kod vars existens går ut på att kopieras och spridas. Inte konstigare än att gener har en naturlig tendens till att överleva och fortplanta eller att de flesta biologiska varelser strävar efter lyckohormoner. (Bilder finns hos palletorsson.com)