Prekongress

isak  

Anwar Hossein, felaktigt dömd till döden av sin regim, snart dömd till samma död av Sverige.

Ikväll är det kongress, men om någon timme ska jag åka till en domstol i Stockholm för att lyssna på Anwar Hosseins hearing inför hans asylprövning. Jag har skrivit om Anwar Hossein tidigare, när Piratstudenterna skickade ut ett pressmeddelande om honom, likaså har tidningen Ergo.
För att sammanfatta historien, Anwar Hossein kommer från Bangladesh där regimen regelbundet och i stor utsträckning mördar regimkritiker. De anklagas för ett brott de inte begått för att sedan oftast dödas på väg till häktet. Situationen i Bangladesh bekräftas och bekalgas av bland annat Human Rights Watch och Reporters Without Borders. Anwar Hossein synliggjorde systematiskt dessa mord på sin medborgarjournalistiska internetsida, och fick därför regimen mot sig. Han flydde till Sverige och fortsatte arbetet här samtidigt som han läste (bland annat) journalistik på svenska universitet. Nu är hans utbildning slutförd, och Migrationsverket vill skicka hem honom, trots att han har väldigt trovärdiga hot om förföljelse från sitt hemlands regim. Eftersom han har ett pass menar svenska migrationsmyndigheter att han erkänns som medborgare i Bangladesh och därför kan garanteras rättigheter av sitt hemland. Alltså, samma rättssystem som förföljer honom ska skydda honom mot… sig själva?
Anwar Hosseins hela liv ligger i svenska migrationsdomstolars händer, och de kommer troligen att spela bort det. Men Anwar Hossein är bara en. Därför ber jag inte bara om skydd för Anwar Hossein, utan för alla som behöver det. Integritet och rättssäkerhet är ingen särskilt viktig fråga för oss som har det, men för de som söker asyl i Sverige är det. Vi avslår asylansökan efter asylansökan på grund av närmast påhittade anledningar. På grund av att man äger ett pass och därmed “erkänns som medborgare med rättigheter” avslår migrationssystemet ansökan efter ansökan från människor från totalitära regimer. Eller så skickas man tillbaka till det gränsland hos EU som man kom in igenom och hänvisas till deras oftast helt hopplösa regler.
Även om jag tror att det bästa sättet att få till en rättssäker asylprocess som värnar om integritet och mänskliga rättigheter är att helt öppna gränserna för de som söker asyl, vill jag börja med att kräva en rättvis asylansökan. Vänd bevisbördan i processen. Kräv motbevis mot förföljelse för avslag istället för att kräva hårda bevis för att förföljelsen existerar för att döma till den asylsökandes fördel. Jag tänker se till att Ung Pirat i framtiden tar upp och driver den här frågan.
Och framför allt, Anwar Hossein är förföljd och hotad till döden för att han rapporterad om sin starkt odemokratiska regim. Skicka honom inte till döden. Skydda honom från den i Sverige istället.