Datortips

isak  

Hej alla läsare och kommentatorer. Häromdagen blev jag bestulen på min netbook, Freja. Nu behöver jag alltså en ny dator, men har ingen aning om vilken jag ska köpa. Jag tänkte fråga er om råd. Förra gången jag blev av med en av mina maskiner (min Nokia N900, Poseidon) fick jag så mycket hjälp av en kommentator att hen lyckades fixa en helt ny N900 till mig. Jag kan ju börja med att prata lite om mina behov och min användning:
Först av allt: Jag jobbar i text. Jag skriver, läser, antecknar, ircar. Film ser jag i princip aldrig på, och ljudanvändningen sträcker sig till någon gigabyte musik eller två. Således har jag ingasomhelst krav på grafikkort, ljudkort eller hårddisk. Jag spelar knappt och jag sysslar inte med design, så RAM-minnet är knappast heller ett behov att tala om.
Däremot har jag en del krav på nät. En vanlig dag brukar jag mikroblogga via två mikrobloggar, blogga på en av mina bloggar, irca i ett par olika klienter, möjligtvis chatta över xmpp och köra en torrentklient. Det är minst sagt jobbigt när nätet är långsamt ellet strular. Det är därför ett stort plus med ett bra nätverkskort som inte strular med vanliga linuxsystem.
Jag bär alltid med mig min dator. Alltid. Utöver det bär jag oftast runt på mellan tre och åtta böcker också. Det gör att det är essentiellt att dator väger lite. Freja vägde 1.1 kilo, och det ungefär vad jag kan tänka mig att en dator kan väga.
Men det viktigaste är nog ändå priset. Jag lever på en begränsad budget. Jag är student, och lägger väldigt mycket pengar på böcker (mer än andra studenter). Jag behöver därför en dator som är billig. Jag säger det med en klar medvetenhet om att man får vad man betalar för. Det optimala priset ligger på mellan två och tre tusen, och jag vill inte gå över fem tusen.
 
Ni är ju kunniga. Så, vad säger ni?