Datortips

Hej alla läsare och kommentatorer. Häromdagen blev jag bestulen på min netbook, Freja. Nu behöver jag alltså en ny dator, men har ingen aning om vilken jag ska köpa. Jag tänkte fråga er om råd. Förra gången jag blev av med en av mina maskiner (min Nokia N900, Poseidon) fick jag så mycket hjälp av en kommentator att hen lyckades fixa en helt ny N900 till mig. Jag kan ju börja med att prata lite om mina behov och min användning:
Först av allt: Jag jobbar i text. Jag skriver, läser, antecknar, ircar. Film ser jag i princip aldrig på, och ljudanvändningen sträcker sig till någon gigabyte musik eller två. Således har jag ingasomhelst krav på grafikkort, ljudkort eller hårddisk. Jag spelar knappt och jag sysslar inte med design, så RAM-minnet är knappast heller ett behov att tala om.
Däremot har jag en del krav på nät. En vanlig dag brukar jag mikroblogga via två mikrobloggar, blogga på en av mina bloggar, irca i ett par olika klienter, möjligtvis chatta över xmpp och köra en torrentklient. Det är minst sagt jobbigt när nätet är långsamt ellet strular. Det är därför ett stort plus med ett bra nätverkskort som inte strular med vanliga linuxsystem.
Jag bär alltid med mig min dator. Alltid. Utöver det bär jag oftast runt på mellan tre och åtta böcker också. Det gör att det är essentiellt att dator väger lite. Freja vägde 1.1 kilo, och det ungefär vad jag kan tänka mig att en dator kan väga.
Men det viktigaste är nog ändå priset. Jag lever på en begränsad budget. Jag är student, och lägger väldigt mycket pengar på böcker (mer än andra studenter). Jag behöver därför en dator som är billig. Jag säger det med en klar medvetenhet om att man får vad man betalar för. Det optimala priset ligger på mellan två och tre tusen, och jag vill inte gå över fem tusen.
 
Ni är ju kunniga. Så, vad säger ni?

Join the Conversation

4 Comments

 1. För någon som arbetar mycket med text rekommenderar jag HP Mini. Har en själv, närmare bestämt en HP Mini 5101, har haft i två år drygt och är mycket nöjd. Framför allt just för att den är skön att skriva på då den inte sviktar och tangenterna är tydligt separerade.
  Lite dyrare än motsvarande datorer från Acer och Asus men också robustare. Det är därför jag gillar den.
  Nu har ju den här som sagt ett par år på nacken så vad HP har för grejer ute på marknaden nu vet jag inte, men det borde gå att hitta en schysst Mini på Blocket eller så om du inte har något emot att köra begagnat.

 2. Min flickvän köpte nyligen en HP Pavillion DM1-3100eo, och jag kan rekommendera den. Den har väldigt bra prestanda för det priset (3.2k för 3GB RAM, Radeon grafikkort, runt 6 timmars batteritid, väldigt skönt tangentbord), dessutom är den tyst och blir inte varm om du inte gör väldigt krävande saker med den väldigt länge eller täcker för ventilationen med ex. ett täcke. 🙂
  Datorn kan beskådas här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=871368
  Enda nackdelarna med den:
  1. Kan vara lite väl tung (1.6kg)
  2. Kan krävas lite meck med att få igång wifi i Linux, men det skall finnas en drivrutin tillgänglig att ladda ner
  3. Touchpaden är HEMSK, och då menar jag verkligen hemsk, på gränsen till oanvändbar (lösning: köp en trådlös mus att ha med)
  4. Det är en pavillion
  Personligen tycker jag fördelarna överväger nackdelarna, men, smaken är som baken. 🙂

 3. Jag kan bara ge ett råd egentligen. Åk till någon av elektronikfirmorna och känn på de olika modellerna.
  Eftersom du arbetar med text är skärm, tangentbord och pekplatta de viktigaste komponenterna att känna på. Kolla att tangentbordet är i “rätt” storlek (för dig) och att alla tangenter sitter där dom förväntas sitta. Skärmens ljusstyrka och betraktningsvinkel. Färgerna.
  Hårdvaran är i stort sett den samma oavsett vilken tillverkare du väljer. Kolla istället på de mjuka värdena; Service och support. Måste du lämna bort datorn i tre veckor om den skall repareras?
  Lycka till!

 4. Väldigt bra feedback. Jag tog lite tips och svängde förbi en affär häromdagen för att känna. Den enda datorn de hade inne, av de ni rekommenderade, var HP:n. Den var riktigt skön, och rätt billig. Jag funderar på att köpa den.
  Tack alla!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *